top of page

GÜNEŞ KREMİ VE KULLANIMI

Güncelleme tarihi: 5 Mar 2022

Uzun zamandır anlatmaya çalıştığım fakat çevremin yanlış anladığı bir konu; güneş kremi kullanımıydı. Güneş insan vücudu için gerekli fakat faydası kadar zararı da olan bir yıldızdır.

Birçok kişinin aklından geçiyordur. Güneş Kremleri, adı üstünde yazın kullanılır. Ben de bir kaç sene önce bu fikirdeydim. Fakat araştırdığım bir çok site , makale vb. yerlerde bunun tam aksi çıktı. Aksi nedir derseniz detaylı bilgi için tıklayınız. Biraz önceki tıkladığınız sitede Doktor Mustafa ÖZDAĞ'ın güneş kremlerinin kullanımının doğru ve yanlışlarını görmüş olacaksınız. Bu da demek oluyor ki, güneş kremleri tek mevsim değil dört mevsim; her türlü hava durumunda kullanılması gerekli.


Neden Her Mevsim?


Aklımıza takılan yere gelelim şimdi. Neden peki her mevsim güneş kremi kullanılmalı? Çünkü yazın dik gelen güneş ışınları kışın eğik dâhi olsa cildimize temas ediyor. Bu maalesef ki sevindirici bir haber değil. Bizim gibi sıcak iklimlerde yaşayan ve düzenli olarak güneş kremi kullanmayan toplumlar için. Nedeni derseniz cilt kanserleri, yaşlanma, hiperpigmentasyon ve sivilcelenmeler vs. gibi sorunlara sebep oluyor. Bu kadar ileriye giden bir sorun için sadece yapmanız gereken güneşlenmeyi bırakıp (şapka, gözlük, gölge) güneş kreminizi sürerek güneşin zararlı ışınlarından kendinizi korumalısınız.

Bir de şu konuya değinmek isterim. Güneş Kremleri sadece dışarıya çıkarken değil, evde dâhi kullanılması gerekir. Çünkü evimizdeki birçok teknolojik alet radyasyon yayar ve bunun yanında özellikle yüzümüze yansıyan, iletilen telefon, tablet, televizyon gibi teknolojik aletlerden mavi ışık vücudumuza gelir. Bu da cildimizde birçok hasara yol açar. Aşağıda bir kamyon şoförünün camdan gelen güneş yüzünden suratının bir bölümün erken yaşlanmasını görmekteyiz.

Güneş Kremi uygularken bir şeyi daha unutuyoruz; ne kadar miktar uygulanacağını. Araştırmalar gösteriyor ki, yüzümüzdeki her bir metrekareye iki ml güneş koruyucu uygulanmalı. Bu da 1 tatlı kaşığı ya da 2 parmak kalınlığında güneş koruyucu uygulamak oluyor. detaylı kanıt için tıklayın. Aklımızdan çıkarmamız gereken bir şey de sabah sürülen güneş koruyucu akşama kadar bizi korumaz .Bu yüzdendir ki uzmanlar 2-3 saatte bir güneş kremi tazelenmesi öneriyor . Güneş kremlerine bakıldığında en çok karşımıza çıkan iki genel filtre vardır;


1. Mineral (fiziksel) Filtre

2. Kimyasal Filtre


Fiziksel Filtre

Cilde uygulandığında yüzde beyazlık ve oklisif bir yapıda, deriye emilmeden cildi korur. Genellikle titanyum dioksit ve çinko oksit bulunur.


Kimyasal Filtre

Cildin deri altına geçen filtrelerdir. Güneşle temas haline gelince vücut bu filtreleri ısıtıp, gelen güneş ışınlarını geldiği gibi geri yansıtarak cilde geçmesine engel olur. Yeni çıkan tinosorb-s, etilheksil salisilat, bis-etilheksiloksifenol metoksifenil triazin gibi filtreler örnek verilebilir. Hangi filtreyi ne amaçla kullanacağımıza gelirsek bazı kimyasal filtreli güneş kremleri hassas ciltlere, bebeklere, hamilelere uygun olmayabilir. Bunun yerine ise bu kişiler mineral filtreli ürünleri gönül rahatlığıyla tercih edebilirler.


Aklımıza Takılanlar


Güneş Kremlerini seçerken aklımıza takılan bir şeyde spf konusudur. Birbirinden çok farklı rakam görüyoruz. Peki biz yüzde kaç oranlı olan spf kullanmalıyız? Spf sayısı yükseldikçe koruma artar. Fakat bu demek değildir ki, 100 spfli bir ürün beni %100 korur. Spf %15 olan bir güneş kremi %94 korumaya sahipken , spf %30 ve üstü %97 korumaya sahiptir.


Kısacası, hem yazın hem kışın 365 gün kendimize en güzel iyiliği yapalım ve güneş koruyucumuzu sürelim, tazeleyelim.



Kaynakça


Kanıt yazıları

https://www.drozdogan.com/gunes-kremi-hakkinda-yanlis-bilinenler-ve-dogrulari/

https://www.milliyet.com.tr/pembenar/gunes-kremi-kullanmayi-biliyor-musunuz-1556869

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page